Ако някога сте обмисляли идеята да наемете чистачка, най-вероятно вече имате списък с причини, поради които не сте го направили:

  • това е лукс, който не можете да си позволите,
  • не вярвате, че някой би могъл да почисти по-добре от вас или
  • пък ви се струва, че е проява на мързел и още куп такива оправдания.

А замисляли ли сте се за причините, поради които имате нужда от икономка?

Ако позволите на някой да се грижи за чистотата на вашия дом, ще получите свобода, за която дори не сте и мечтали, свобода – на не чак толкова висока цена, тъй като тази услуга вече е напълно достъпна и за домакинставата, които разполагат с по-малък бюджет.

Независимо дали сте заети с грижата за децата и семейството, погълнати сте от мисълта за кариера, или пък просто мразите домакинската работа, наемането на фирма за почистване може да се окаже не само практично решение, а истинско спасение.

Ето 6 причини, поради които може би наистина имате нужда от малко помощ в поддръжката на вашия дом:

1. Работите на пълен работен ден

След като сте прекарали пет работни дни в офиса, естествено е да чакате с нетърпение укиенда, отреден за почивка.

Ако нямате икономка обаче на мига вашите почивните дни ще се преврънат в работни.

Няма кой да почисти вместо вас, а как бихте могли да почивате пълноценно, ако домът ви не е чист.

Веднага се заемате се с домакинската работа и така неусетно часовете ви за релакс се топят. В крайна сметка, се оказва, че сте хвърлили толкова енергия и сили в чистене на прах, подреждане, пране и гладене, че в края на уикенда се чувствате по-скоро уморени, отколкото отпочинали.

Не е нужно да имате помощничка, която да чисти всеки ден, но ако някой се погрижи за това поне веднъж или два пъти месечно, със сигурност ще имате повече време да се насладите на нещата, които ви радват и ви доставят удоволствие.

Валя Димитрова от гр. София споделя, че без помощта на фирма за почистване, не би могла да се отдаде на нещата, които обича. „Имам сключен договор с фирма за почистване, за да прекарвам повече време със сина ми и за да отделям повече време за себе си – за нещата, които ме карат да се чувствам щастлива – ходя на йога, чета книги, прекарвам повече време с приятели.“

2. Имате натоварен социален живот

Имате толкова много ангажименти с познати, приятели и бизнес срещи, че напоследък все по-трудно намирате време и енергия за семейството си.

Забравили сте за семейните излети и обяди и все по-малко обръщате внимание на децата си. Когато ви остане малко свободно време, винаги имате да наваксвате с домакинската работа. Ако графикът ви е такъв, поддържането на къщата се превръща в наистина тежка и обезсърчаваща задача, която може да се отрази както на отношенията ви с най-близките, така и на вашето здраве.

Петя – учителка по пиано от гр. София, успява да балансира между писането, преподаването и грижата  за две деца. „Чувствах се много натоварена, когато трябваше да се нагърбя с цялата домакинска работа без никаква помощ и се възмущавах от мъжа си, който не взимаше участие“: казва тя. Наемането на специализирана фирма за почистване не само намали нивото на стрес, но и запази брака ни здрав.“ Обичам да се прибирам в чиста къща и да лягам на свежи чаршафи – това е любимата ми част“, добавя тя. Според Петя, да имаш помощничка вкъщи е безценен инструмент, чрез който всяка съвременна жена може да управлява времето си.

3. Черпите с пълни шепи от живота

Независимо дали подготвяте голямо събитие или просто сте планирали скромно парти с приятели вкъщи, не е нужно да губите ценно време в чистене. Спестете енергията си за партито и наемете домашна помощница, която да се погрижи за безупречния вид на дома ви.  Посветете се на грижата за себе си – идете на фризьор, направете маникюра си, спортувайте и се приберете вкъщи на чисто. Ако пък сте решили да заминете за няколко дни с приятели, за да се позабавлявате, оставете професионалистите да се погрижат за дома ви така че, когато се приберете да е чисто и подредено.

4. Скарани сте с домакинската работа

Спомняте ли си, когато майка ви се опитваше да ви научи как да чистите?

Най-вероятно не винаги сте спазвали нейните заръки и спомените ви за чистенето не са най-приятните. Истината е, че чистенето не е чак толкова лесна работа.

Дори и в домакинската работа си има някои малки трикове и хитрости, които я правят много по-лесна и ефективна. Ако не сте сигурни в уменията и възможностите си с парцала и прахосмукачката, не се колебайте – наемете професионална фирма за почистване и забравете за тези досадни задължения.

Защо да губите време и усилия  да правите нещо, в което не сте добри, когато можете някой друг да ви отмени? Ако почистването на дома ви отнема часове и мразите това, наемете домакиня и посветете времето си на нещо, което ви доставя удоволствие.

Ако смятате, че да наемете фирма, която да ви посещава два пъти в седмицата, ще натовари бюджета ви, тогава я ангажирайте само един път в месеца, което със сигурност ще ви мотивира да поддържате реда вкъщи и през останалото време.

5. Имате възрастни родители

Може да нямате нужда от някой, който да почисти вашия собствен дом, но помислете дали не бихте били много по-спокойни ако имаше кой да се погрижи за домакинската работа в дома на вашите родители.

С годините за възрастните хора става все по-трудно да поддържат чистота и да готвят. Те имат нужда от повече почивка и спокойствие. Помислете колко напрежение и тревоги може да ви спести наемането на домашна помощница, която да се грижи за чистенето и готвенето в дома на вашите родители.

Владислава Костова от гр. София, наема фирма, която се грижи за чистотата в апартамента на баща й веднъж седмично. „Баща ми има диабет, така че му беше доста трудно да поддържа дома си толкова чист, колкото би искал“: казва тя. „Аз самата бях изключително натоварена и често пътувах на продължителни командировки в чужбина. С наемането на правилната фирма за почистване бях спокойна, че баща ми има удобно и чисто жилище.

6. Имате бебе вкъщи

Безспорно майчинството е най-хубавото, което може да се случи на една жена, но с него идват още куп неотложни задължения. Същевременно всичко започва да се случва стриктно по график, съобразен само и единствено с бебето.

Последното, за което имате време е домакинската работа, а с появата на малкото човече, тя става още повече и все по-изнервяща.

Позволете си повече свобода и време, като ангажирате чистачка, която ще се грижи за най-досадните ангажименти. Помислете за себе си, защото следродилните настроения, безсънието и умората при всяка млада майка не са за подценяване.